Montaža i korišćenje lanaca za sneg

Lanci za sneg mogu da se montiraju na većinu automobila, SUV vozila i kamione. Oni značajno poboljšvaju trakciju na snegu i ledu i mogu da budu privremeno rešenje kada su montirani preko letnjih pneumatika.


Oni su korisni, na primer, ako vozite u skijaške centre gde su temperature niže i ima više leda nego u uobičajenim uslovima u vožnji. Međutim, važno je da proverite zakonske obaveze u mestu gde planirate da putujete obzirom da neke zemlje insistiraju na zimskim pneumaticima dok ostale zahtevaju upotrebu lanaca za sneg. Podjednako kako lanci za sneg mogu da oštete površinu puta, oni mogu da budu minimalno pokriće za sneg.

 

Ako su zakonski prihvatljivi, treba da znate sve o montaži i korišćenju lanaca za sneg.

01_icon_snowchain

Kupovina odgovarajućih lanaca

Za početak, postarajte se da kupite odgovarajuće lance za vaše vozio. Pronađite informaciju o tome u priručniku proizvođača o vašem vozilu. Imajte na umu da lanci za sneg mogu da budu problem za neka vozila. Ako vaše vozilo ima nedovoljno mesta između pneumatika i luka točka/suspenzije vozila možda ćete trebati da razmotrite čarape za sneg ili da pronađete proizvođača koji može da vas snabde posebnom markom i modelom.

U slučaju da je odgovarajući razmak između pneumatika, luka točka i površine puta trebate da kupite lance koji su podesni za dimenziju vašeg pneumatika i snagu/masu vozila.

Lanci za sneg se prodaju u paru i obično se montiraju na pogonske točkove. Još jednom proverite uputstvo proizvođača vozila. Dok većina ljudi smatra da će jedan par lanaca biti sasvim dovljan, dva para su bolja opcija.

Šta treba da se proveri pre montaže i korišćenja lanaca za sneg

  • Proverite da li je vaše vozilo podesno za lance za sneg
  • Proverite kakvi su propisi tamo gde planirate da ih koristite
  • Vežbajte njihovu montažu pre nego što krenete na put
  • Vozite lagano i glatko (max 30 mph)
  • Redovno proveravajte da li ima nekih oštećenja i očistite i osušite lance posle upotrebe .
Uniroyal. Continentalov brend.*