Kako da vozite po snegu

Sneg je velika zabava. Grudvanje, Sneško Belić, klizanje – sve to ponovo rađa decu u nama. Odraslima, međutim, on predstavlja određene izazove, posebno kada je u pitanju vožnja.


Ali, ako znate kako da vozite po snegu, mnogi od njih mogu da se umanje. Postoje stvari koje možete da uradite pre nego što krenete na put, kao i mere opreza koje možete da preduzmete kada ste već na putu. Veština kako da se vozi po snegu ne samo da će da vas učini bezbednim nego će da vam pomogne i da uživate u vožnji.

Pre nego što krenete

 • Razmislite o tome šta ste obuli na noge. Đonovi vaših cipela moraju da budu čisti i suvi da vam noga ne proklizava na pedali.
 • Proverite da li su vaši pneumatici naduvani na tačan pritisak.
 • Dubina gazećeg sloja vašeg pneumatika je izuzetno važna za sneg. Morate da budete u skladu sa lokalnim propisima u vezi sa zimskim/pneumaticima za sve sezone i/ili lancima za sneg. Naši pneumatici počinju radni vek sa 8mm gazećeg sloja. Dok mnogi lokalni zakoni propisuju da moraju da se zamene na dubini od 1.6mm. Međutim, uzmite u obzir da na bezbednu vožnju po kiši i snegu utiču dubina gaznog sloja, šara i gumeno jedinjenje gaznog sloja. Na putevima pokrivenim vodom ili snegom performanse kočenja postepeno opadaju kada je dubina gaznog sloja manja. Na mokrim putevima rizik od akvaplaninga dodatno se povećava kada je dubina gaznog sloja istrošena.
 • Zbog toga redovno proveravajte pneumatike, smanjite brzinu na mokrim i snežnim putevima i blagovremeno planirajte zamenu pneumatika.
 • Očistite sneg sa krova vašeg auta. Ako budete morali iznenada da zakočite, ne biste želeli da vam pogled bude zaklonjen zavejanim vetrobranskim staklom.
 • Postarajte se da je tečnost za vetrobranska stakla sa potrebnim aditivom za zimu.
 • Proverite da li su metlice brisača čiste i u dobrom stanju i treba da budu isključene sve dok ne očistite vetrobransko staklo.
 • Spakujte komplet za hitne slučajeve u toku zime (toplo ćebe, pesak, grickalice, lopatu za sneg itd.) u slučaju poteškoća i razmislite o nošenju lanaca za sneg, čarapa za sneg i čak i komadu tepiha ili prostirke koju možete da stavite pod pogonske točkove da podpomognete uspostvaljanje trakcije u slučaju da se zaglavite u snegu.


Za više informacija, pročitajte naš članak šta da radite ako se zaglavite u snegu.

Kako da vozite po snegu


 1. Ako koristite zimske pneumatike, morate da imate više od 1,6mm dubine gazećeg sloja. To je zakonski minimum.
   
 2. Proverite vaše pneumatike i tečnost za brisače vetrobranskog stakla
   
 3. Očistite sneg i led sa celog vozila
   
 4. Spakujte komplet za hitne slučajeve u toku zime
   
 5. Vozite polako i izbegavajte nagle pokrete
   
 6. Ostavite veliko rastojanje za kočenje između vas i automobila ispred
   
 7. Budite u visokom stepenu prenosa sa malim brojem obrtaja
   
 8. Koristite dnevna svetla za vožnju
Uniroyal. Continentalov brend.*