Kako da vozite po ledu

Postoje dobri razlozi zašto su klizanje na ledu i hokej na ledu tako popularni  –  veoma je zabavno klizanje po ledu punom brzinom. Ali nimalo nije zabavno kada ste u kolima na putu prekrivenim ledom.

 

Postoje mnoge sličnosti između vožnje po snegu i vožnje po ledu. Na primer, u obe situacije treba da vozite polako i smireno,  izbegavajući iznenadna ubrzavanja i kočenja. Međutim, postoje neke dopunske stvari koje trba uzeti u razmatranje kada se uči vožnja po ledu.

01_precaution_icon

Opšte mere opreza

Prvo razmotrite da li uopšte treba da vozite kola po ledu. Zaleđeni putevi mogu da budu izuzetno podmukli, pa se prvo zapitajte da li je put vredan emocionalnih i finansijskih izdataka potencijalne nezgode.

Slušajte radio. Vremenska prognoza će vrlo često da vam objavi da li ste u posebno opasnoj zoni i to može da vam pomogne  da odlučite da li da izađete na put ili ne.

Možete već i da budete na putu a da niste sigurni da li bi led mogao da bude problem.

Jedna od glavnih razlika između snega i leda je da se sneg lako uočava. Crni led, sa druge strane, se uklapa u boju puta i shvatate da je prisutan tek kada je već kasno. Dobra ideja je da koristite termometar vozila kao pokazatelj. Ako on konstatuje da je spoljna temperatura blizu smrzavanja, treba da budete izuzetno oprezni. 

Još jedan način da detektujete led je da gledate vozače oko vas. Ako primetite da se oni klizaju ili primetite automobil koji je skrenuo sa puta, najverovatnije ste ušli u oblast pod ledom.

Ako se nađete u situaciji koja vas čini nervoznim, zaustavite se i ili čekajte da  temperatura poraste ili tražite alternativni način transporta.

Kako da vozite po ledu

  • Pratite spoljnu temperaturu tako da možete da budete spremni za led na putu 
  • Pratite ostale vozače da vidite da li led utiče na njihovu vožnju
  • Slušajte vremensku prognozu i izbegavajte kritične regije
  • Vozite polako i pažljivo
  • Povećajte rastojanje između vas i automobila ispred
  • Ako proklizavate, pomerite volan u istom smeru u kojem se kreće zadnji deo vašeg auta.
Uniroyal. Continentalov brend.*