Gazeći sloj zimskih pneumatika

Postoje tri načina da razlikujete zimski pneumatik od letnjeg pneumatika na prvi pogled: Gazeći sloj zimskih pneumatika  je dublji, oni imaju različitu šaru gazećeg sloja i oni imaju dopunske oznake na bočnoj strani.

Oznake na bočnoj strani

Ako ste amater, najlakši način da identifikujete zimski pneumatik je da potražite snežnu pahuljicu u planini sa tri vrha (ili 3PMSF) na bočnoj strani pneumatika kao i slova M i S (blato i sneg). 3PSMF simbol znači da pneumatik ispunjava minimalno zahtevane peroformanse na snegu, prema EU propisu 661/2009 za bezbednost motornih vozila

To je relativno nov propis, donet u novembru 2012. M + S simbol se godinama koristi kod proizvođača pneumatika da bi se razlikovao zimski pneumatik od letnjeg pneumatika.

Dubina gazećeg sloja

Gazeći sloj zimskih pneumatika su dublji što dozvoljava nagomilavanje snega i bljuzgavice u šupljine. Čudno, sneg odlično prijanja na sneg pa ovaj duboki gazeći sloj stvarno pomaže trakciji. Iz tog razloga važno je da promenite pneumatike pre nego što dubuna gazećeg sloja dostigne zakonski minimum od 1.6mm.

Zimski pneumatici:

  • Karakteriše ih simbol snežne pahuljice u planini sa tri vrha 
  • Imaju visok sadržaj prirodne gume  i tako ostaju mekani na niskim temperaturama
  • Imaju duboke žlebove u svom gazećem sloju
  • Koriste unutrašnje zaključavanje uskih žlebova da razbiju sneg, bljuzgavicu i led
Uniroyal. Continentalov brend.*