Kakva je razlika između letnjih i zimskih pneumatika?

Za mnoge ljude, posebno one koji žive u zemljama sa ekstremnim vremenom, obavezno je da poseduju dva seta pneumatika – jedan za leto i jedan za zimu. Ali kakva je razlika između letnjih i zimskih pneumatika?

Zimski pneumatici

Postoje tri osnovne razlike između letnjih i zimskih pneumatika: njihova struktura, njihova gumena smesa i njihova šara gazećeg sloja.

  • Zimski pneumatici imaju veći sadržaj prirodne gume koja ih čini gipkim tokom zime. Što su mekši, imaju veću sposobnost za unutrašnje zaključavanje sa površinom puta, poboljšano prijanjanje i upravljanje. Za razliku od letnjih pneumatika, koji se brže stvrdnjavaju na niskim temperaturama, zimski pneumatici imaju najbolje performanse na temperaturama ispod +7 stepeni C.
  • Zimski pneumatici imaju hiljade malih žljebova (poznatijih kao zarezi) u svojim blokovima gazećeg sloja koji koriste za raspšivanje vode i sprečavanje akvaplaninga. Ovi žlebovi se zarivaju u sneg, bljuzgavicu i led, pružajući optimalno prijanjanje na put.
  • Oni takođe imaju i duboku šaru gazećeg sloja. Ona predstavlja šupljinu za sneg. Čudno, ništa ne prijanja bolje na sneg nego sam sneg, pa kompaktan sneg intenzivira efekat prijanjanja, dodajući trakciju koja gura vozilo napred na putevima pod snegom i ledom.

Razlika:

  • Zimski pneumatici imaju najbolje performanse na temperaturama ispod +7 stepeni C.
  • Letnji pneumatici imaju najbolje performanse na temperaturama iznad +7 stepeni C.
Uniroyal. Continentalov brend.*