Montaža i upotreba lanaca za snijeg

Lanci za snijeg mogu se montirati na većinu automobila, SUV vozila i kamiona. Oni znatno poboljšavaju trakciju na snijegu i ledu te mogu biti privremeno rješenje ako se montiraju na ljetne gume.


Oni su korisni, npr. u slučaju kad vozite na skijalište gdje je lokalna klima hladnija i s više leda nego što su to uobičajeni uvjeti u kojima vozite. Međutim, važno je provjeriti kakvi su zakonski zahtjevi tamo kamo planirate voziti, s obzirom da neke zemlje inzistiraju na zimskim gumama, dok druge zahtijevaju da se koriste lanci za snijeg. Isto tako, s obzirom da lanci za snijeg mogu izazvati oštećenja na površini ceste, možda postoje minimalni limiti o pokrivenosti ceste snijegom.

 

Ukoliko su oni zakonski prihvatljivi, morat ćete naučiti sve o montaži i upotrrebi lanaca za snijeg.

01_icon_snowchain

Nabavite odgovarajuće lance

Za početak, svakako kupite odgovarajuće lance za vaše vozilo. Podatke o njima trebate pronaći u knjižici proizvođača koja ide uz vaše vozilo. Imajte na umu da na nekim automobilima lanci za snijeg mogu biti problem. Ako je na vašem automobilu nedovoljan razmak između gume i luka kotača odnosno ovjesa vozila, možda biste trebali razmisliti o mogućnosti kupnje navlake za snijeg ili pronaći proizvođača koji bi imao lance za  baš za vaš tip i model automobila. 

Nakon što ste utvrdili da postoji dovoljan razmak na stražnjoj strani kotača te između površine ceste i luka kotača, trebate kupiti lance koji odgovaraju dimenziji vaše gume i težini vašeg vozila, odnosno snazi vašeg vozila. 

Lanci za snijeg prodaju se u paru i obično se montiraju na pogonske kotače. Opet je potrebno da se konzultirate i potražite savjet u knjižici proizvođača uz vaše vozilo. Neki smatraju da su dva lanca dovoljno, no neki smatraju da je još bolje imati dva para lanaca.

Lista za provjeru za montažu i upotrebu lanaca za snijeg

  • Provjerite je li vaše vozilo pogodno za montažu lanaca za snijeg
  • Ispitajte kakva je zakonska regulativa u području u kojem namjeravate koristiti lance za snijeg
  • Izvježbajte montažu lanaca prije vašeg planiranog putovanja  
  • Vozite ujednačeno i polako (najviše 30 milja na sat)
  • Redovito provjeravajte nije li došlo do oštećenja te ih nakon upotrebe redovito očistite i osušite. 
Uniroyal. Continentalov brend.*