Kako voziti po snijegu

Snijeg je veoma zabavan. Grudvanje, pravljenje snješka, sankanje - sve to budi dijete u svakom od nas.


Međutim, ako znate voziti po snijegu, mnogi od izazova mogu se minimalizirati. Postoje stvari koje možete učiniti prije nego krenete na put, baš kao i mjere opreza koje možete poduzeti kad ste jednom već na cesti. Ako znate kako voziti  na snijegu, to vam neće samo značiti sigurnost, već će vam također pomoći da uživate u vožnji.  

Prije nego što krenete 

 • Razmislite o tome što imate obuveno na nogama. Đonovi vaših cipela trebali bi biti čisti i suhi tako da vam se stopala ne kližu po pedalama. 
 • Provjerite jesu li gume automobila napumpane na ispravan pritisak. 
 • Dubina gaznog sloja je izuzetno važna na snijegu. Provjerite jeste li usklađeni s lokalnim zakonom u pogledu zimskih guma/guma za sva godišnja doba, odnosno lanaca za snijeg. Naše gume započinju svoj život s gaznim slojem od 8 mm. I dok mnogi lokalni zakoni navode da ih je potrebno zamijeniti kad dubina gaznog sloja bude  1.6 mm. Svakako uvažavajte činjenicu da na sigurnu vožnju u mokrim i snježnim uvjetima utiču dubina gaznog sloja, dizajn šare i jedinjenje gaznog sloja gume. Na mokrim i snijegom prekrivenim cestama, performanse kočenja će se postepeno smanjivati sa smanjenjem dubine gaznog sloja. Na mokrim cestama postoji dodatni veći rizik od akvaplaninga usljed smanjenja dubine gaznog sloja.
 • Zato redovno provjeravajte gume, smanjite brzinu na mokrim i snijegom prekrivenim cestama i razmislite o zamjeni guma na vrijeme.
 • Uklonite padaline snijega s krova automobila. Ako iznenada morate zakočiti, vidik vam nikako ne smije zatrpati nagruvani snijeg na vjetrobranskom staklu.
 • Provjerite sadrži li boca s tekućinom dovoljno aditiva. 
 • Provjerite jesu li metlice na brisačima čiste i u dobru stanju te ih držite isključenima sve dok niste očistili vjetrobransko staklo. 
 • Spakirajte zimsku opremu za slučaj hitne potrebe (tople pokrivače, pijesak, laganu hranu, lopatu za snijeg itd.) te za slučaj poteškoća, a razmislite i o tome da uzmete lance za snijeg ili navlake za snijeg ili možda čak komad tepiha koji biste mogli staviti pod pogonske kotače kako biste mogli dobiti trakciju ako biste zapeli u snijegu.

Za više informacija pročitajte naš članak pod nazivom 'Što učiniti ako zapnete u snijegu'.

Kako voziti na snijegu


 1. Ako koristite zimske gume, pazite na to da imate više od 1,6 mm dubine gaznog sloja. To je Zakonski minimum.
   
 2. Provjerite gume, pranje stakala i metlice brisača vjetrobranskog stakla
   
 3. Uklonite snijeg i led s cijelog automobila  
   
 4. Pripremite zimsku opremu za slučaj hitne potrebe 
   
 5. Vozite polako i izbjegavajte nagle pokrete 
   
 6. Ostavite veliki razmak za kočenje između vas i automobila ispred vas 
   
 7. Vozite na niskom broju okretaja i u visokoj brzini
   
 8. Koristite svjetla za vožnju danju 
Uniroyal. Continentalov brend.*