Vodič za kupovinu guma

Prije nego što posjetite lokalnu prodavnicu guma ili kupite nov komplet guma preko interneta, treba da razmotrite nekoliko stvari:


Kakva je klima u okruženju u kom živite?

Odluka o tome da li da kupite ljetnje gume, zimske gume ili gume za sve sezone svodi se na vrijednost prosječne temperature mjesta u kom živite i vozite. Na primjer, ako je tokom zime temperatura u vašoj okolini niža od 7 ºC, trebaće vam zimske gume ili gume za sve sezone. Međutim, imajte na umu da zimske gume nisu pogodne za upotrebu tokom čitave godine, pa će vam trebati i komplet ljetnjih guma. Različite zemlje imaju različite zakone, pa nastojte da saznate u kojim evropskim zemljama su zimske gume obavezne. Takođe, ako živite u mjestu u kom ćete često voziti po kiši, možda će vam biti potrebnije gume za kišu.

Kakav je vaš stil vožnje?

Da li automobil koristite povremeno za kraću vožnju ili uživate u dugoj, sportskoj vožnji u kojoj možete da "stisnete" gas? Vaš izbor guma određuje koliko daleko i koliko brzo vozite. Na primjer, RainSport 3 je ljetnji pneumatik pogodan za brze i sportske automobile, dok je AllSeasonExpert idealan za rekreativne vozače.


Kakvo vozilo imate?

Pojedini pneumatici dolaze do punog izražaja kada se postavljaju na određena vozila. Pneumatici Rain Max 2 i Snow Max 2 idealni su za kombije i manje kamione, dok je Rallye 4x4 street dizajniran za SUV i terenska vozila. Iz priručnika možete saznati marku i model originalnih pneumatika za vaše vozilo, kao i ostale preporuke, ali ništa vas ne sputava da samostalno istražujete.

Šta vam je važno kada je riječ o pneumaticima?

Postoje mnoge stvari koje treba uzeti u obzir pri izboru pneumatika, pa ponekad morate da procijenite šta vam je zaista važno. Na primjer, da li vam je prioritet efikasnost potrošnje goriva? Da li tražite gume koje će dugo trajati? A šta kada je riječ o bezbjednosti pri akvaplaningu, stabilnosti u krivinama i udobnosti u vožnji?


Šta možete sebi da priuštite?

Cijene guma variraju, ali, kao što je to često slučaj, dobićete ono što ste platili. Raspitajte se kod svog prodavca guma, ali i uporedite EU oznake na gumama jer ćete na njima pronaći informacije o efikasnosti potrošnje goriva, emisiji buke i performanse prianjanja na mokrom za svaki pneumatik ponaosob.

Uniroyal. Continentalov brend.*