Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Za mnoge ljude, a posebice za one koji žive u zemljama s ekstremnim vremenskim uvjetima, obavezno je posjedovati dva kompleta guma - jedan za ljeto, a jedan za zimu. No koja je razlika između ljetnih i zimskih guma? 

Zimske gume 

Postoje tri temeljne razlike između ljetnih i zimskih guma: struktura, sastav gume (smole) i uzorak u gaznoj površini.

  • Zimske gume imaju veći stupanj sadržaja prirodne gume koja ih pri niskim temperaturama održava gipkima. Što su gume mekanije, to se više mogu povezivati s površinom ceste, te se tako odlikuju boljim prianjanjem i boljim upravljanjem. Za razliku od ljetnih guma, koje se brzo stvrdnjuju kod niskih temperatura, zimske gume najbolje se ponašaju kod temperatura ispod +7 stupnjeva C.
  • Zimske gume također imaju na tisuće sićušnih utora (poznatijih kao pore) u svojim blokovima gazne površine, koji se koriste za raspršivanje vode i spriječavanje akvaplaninga. Ti utori grizu u snijeg, bljuzgavicu i led te time omogućavaju optimalno prianjanje na cestu.
  • One također imaju duboki uzorak (profil) u gaznoj površini. To stvara praznine u koje može ući snijeg. Čudno je to da ništa ne prianja na snijeg bolje od snijega, a nabijeni snijeg pojačava efekt prianjanja, čime se dodatno postiže trakcija koja gura vozilo prema naprijed na snijegom pokrivenim i zaleđenim cestama.

Razlika:

  • Zimske gume najbolje se ponašaju na temperaturama ispod +7 stupnjeva C.
  • Ljetne gume najbolje se ponašaju iznad +7 stupnjeva C.  
Uniroyal. Continentalov brend.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružamo najbolji doživljaj na našoj web stranici. Kliknite ovdje da saznate više detalja ili da promijenite vaše postavke za kolačiće.