Gazna površina zimskih guma

Postoje tri načina kako vizualnim pregledom razlikovati zimske od ljetnih guma: gazni sloj zimske gume je dublji, ima drugačiji uzorak u gaznoj površini i sadrži dodatne oznake na bočnoj stijenci.

Oznake na bočnoj stijenci

Za početnika je najlakši način identificiranja zimske gume taj da potraži oznaku planine s tri vrhunca i pahuljicu (3PMSF) na bočnoj stijenci gume kao i slova M i S (blato i snijeg). Oznaka 3PMSF govori o tome da je guma prošla minimalne potrebne performanse na snijegu, kao što je navedeno u EU Regulativi 661/2009 vezano na Sigurnost motornih vozila.

To je relativno nova regulativa koja je donesena u studenom 2012. godine. Oznaku M+S već godinama koriste proizvođači automobila kako bi razlikovali svoje zimske gume od ljetnih. 

Dubina gaznog sloja

Dubina gaznog sloja kod zimskih guma je dublja, što omogućava sakupljanje snijega i bljuzgavice u prazninama. Čudno je to da snijeg odlično prianja na snijeg, tako da taj duboki gazni sloj doista pomaže kod trakcije. Zbog tog razloga je važno da se zimske gume zamijene prije nego dubina gaznog sloja dosegne svoj zakonski minimum od 1.6 mm.

Zimske gume:

  • Prikazuju oznaku planine s tri vrhunca i pahuljicu
  • Imaju visoki postotak sadržaja prirodne gume te stoga ostaju mekane pri niskim temperaturama
  • Imaju duboke utore u svojoj gaznoj površini
  • Koriste isprepletene uske utore za lomljenje snijega, bljuzgavice i leda
Uniroyal. Continentalov brend.*