Kako voziti u uvjetima leda na cesti

Postoji dobar razlog zašto su klizanje na ledu i hokej na ledu tako popularni - veliko je zadovoljstvo kliziti preko leda velikom brzinom. Ali nije takvo zadovoljstvo kad se nalazite u automobilu, a cesta je pokrivena ledom. 

 

Postoje mnoge sličnosti između vožnje na snijegu i vožnje na ledu. Na primjer, u obje situacije trebate voziti polako i mirno, izbjegavajući naglo ubrzavanje ili kočenje. Međutim, postoje još neke dodatne okolnosti kad razmišljate o tome kako naučiti voziti u uvjetima leda na cesti.  

01_precaution_icon

Općenite mjere opreza

Prva stvar na koju treba misliti je zapitati se trebate li uoće ići van automobilom ili ne. Zaleđene ceste mogu biti krajnje podmukle, stoga vam savjetujemo da preispitate je li vaše putovanje doista vrijedno financijske i emocionalne cijene potencijalne nesreće.  

Slušajte radio. Vremenska prognoza vam često može reći postoje li pojedine opasne zone te vam to može pomoći pri odluci o tome da li se uopće usuditi krenuti van. 

Možda ste već na cesti i niste sigurni hoće li zaleđenost biti problem. 

Jedna od glavnih razlika između snijega i leda je ta da je snijeg lako uočiti. S druge strane, tanak led se tako dobro stapa s bojom ceste da vrlo često ne znate ima li ga uopće, sve dok nije prekasno. Stoga je dobra ideja da se upotrijebi termometar vašeg automobila te se njime možete rukovoditi u toj situaciji. Ako on registrira temperaturu prostora koja je blizu smrzavanja, morate biti posebno oprezni.

Drugi način kako možete otkriti led je taj da pratite druge vozače oko vas. Ako primijetite da proklizavaju, ili primijetite da automobili otkližu s ceste, onda znate da ste vjerojatno došli u područje s ledom. 

Ukoliko se nađete u situaciji koja vas čini nervoznima, zaustavite se sa strane ceste i, ili sačekajte da se temperatura podigne, ili pronađite neki drugi način transporta.

Kako voziti u uvjetima leda na cesti

  • Imajte na oku temperaturu u okruženju, tako da budete spremni za uvjete kad je led na cesti
  • Imajte na oku druge vozače kako biste vidjeli kako na njih utječe pojava leda
  • Slušajte vremensku prognozu i izbjegavajte kritična područja 
  • Vozite polako i oprezno
  • Povećajte razmak između svog vozila i vozila koje je ispred vas 
  • Ako i prokližete, manevrirajte u istom smjeru u kojem se kreće stražnji dio vašeg automobila.
Uniroyal. Continentalov brend.*