Kako voziti na snijegu

Snijeg prestavlja izvor velike zabave. Grudanje, snjegović, sanjkanje – u svima nama otkriva se dijete. Međutim, za nas kao odrasle, on predstavlja neke izazove, posebno kad se radi o vožnji.


Međutim, ako znate voziti po snijegu, mnogi od izazova mogu se minimalizirati. Postoje stvari koje možete učiniti prije nego krenete na put, baš kao i mjere opreza koje možete poduzeti kad ste jednom već na cesti. Ako znate kako voziti  na snijegu, to vam neće samo značiti sigurnost, već će vam također pomoći da uživate u vožnji.  

Prije nego što krenete 

 • Razmislite o tome što imate obuveno na nogama. Đonovi vaših cipela trebali bi biti čisti i suhi tako da vam se stopala ne kližu po pedalama. 
 • Provjerite jesu li gume automobila napumpane na ispravan pritisak. 
 • Dubina gaznog sloja je izuzetno važna na snijegu. Provjerite jeste li usklađeni s lokalnim zakonom u pogledu zimskih guma/guma za sva godišnja doba, odnosno lanaca za snijeg. Naše gume započinju svoj život s gaznim slojem od 8 mm. I dok mnogi lokalni zakoni navode da ih je potrebno zamijeniti kad dubina gaznog sloja bude  1.6 mm, mi preporučamo minimalnu dubinu od 3 mm na ljetnim gumama i 4 mm na zimskima. Uvijek očistite snijeg i led sa svih prozora, ogledala i svjetala. Ako je potrebno, upotrijebite mlačnu vodu ili tekućinu za odleđivanje, ali nikad nemojte koristiti kipuću vodu jer bi ona mogla otopiti plastične i gumene dijelove, a također oštetiti električne dijelove.  
 • Uklonite padaline snijega s krova automobila. Ako iznenada morate zakočiti, vidik vam nikako ne smije zatrpati nagruvani snijeg na vjetrobranskom staklu. 
 • Provjerite sadrži li boca s tekućinom dovoljno aditiva. 
 • Provjerite jesu li metlice na brisačima čiste i u dobru stanju te ih držite isključenima sve dok niste očistili vjetrobransko staklo.
 • Spakirajte zimsku opremu za slučaj hitne potrebe (tople pokrivače, pijesak, laganu hranu, lopatu za snijeg itd.) te za slučaj poteškoća, a razmislite i o tome da uzmete lance za snijeg ili navlake za snijeg ili možda čak komad tepiha koji biste mogli staviti pod pogonske kotače kako biste mogli dobiti trakciju ako biste zapeli u snijegu. 

Za više informacija pročitajte naš članak pod nazivom 'Što učiniti ako zapnete u snijegu'

Kako voziti na snijegu


 1. Ako koristite zimske gume, pazite na to da imate više od 4 mm dubine gaznog sloja.
   
 2. Provjerite gume, pranje stakala i metlice brisača vjetrobranskog stakla
   
 3. Uklonite snijeg i led s cijelog automobila  
   
 4. Pripremite zimsku opremu za slučaj hitne potrebe 
   
 5. Vozite polako i izbjegavajte nagle pokrete 
   
 6. Ostavite veliki razmak za kočenje između vas i automobila ispred vas
   
 7. Vozite na niskom broju okretaja i u visokoj brzini    
   
 8. Koristite svjetla za vožnju danju  
Uniroyal. Continentalov brend.*