Zimske gume ljeti

Mijenjati gume svakih šest mjeseci može biti skupo, ali u mnogim zemljama to je obavezno. Zašto to, dakle, raditi? Zašto ne bismo vozili zimske gume ljeti ili pak ljetne gume zimi? 


Jednostavna činjenica govori da su njihov dizajn i sastav smjese posve različiti, te jednako tako kako su zimske gume nepodesne za upotrebu po toplijem vremenu, ljetne gume mogu ići na kompromis sa sigurnošću kod vrlo niskih temperatura. 

Što nije u redu sa zimskim gumama ljeti?

Zimske gume su dizajnirane tako da ostanu gipke pri temperaturama ispod +7 stupnjeva C. Njihov duboki uzorak u gaznoj površini optimiziran je za vožnju po snijegu i bljuzgavici, a njihovi su blokovi u gaznoj površini stvoreni za dodatnu trakciju u mokrim, zimskim uvjetima. Nenadmašive su po niskim temperaturama. Pročitajte naš članak ‘Što su to zimske gume?’ kako biste dobili više pojedinosti. 

Međutim, kad temperature narastu iznad +7 stupnjeva C, ljetne gume su daleko bolja opcija. Ljetne gume imaju manje prirodne gume u svom sastavu  te ih to čini mekšima i ljepljivijima, a to je bolje za prianjanje na mokrim i suhim cestama pri umjerenijim temperaturama. 

Viši otpor kotrljanja kojim se odlikuju zimske gume u vrlo hladnim uvjetima, može imati štetan utjecaj po toplijem vremenu, te dovodi do većeg habanja i trošenja. Nasuprot tome, nizak otpor kotrljanja ljetnih guma ima pozitivan utjecaj na ekonomičnost potrošnje goriva.  

Naposlijetku, ljetne gume imaju kraći kočioni put pri višim temperaturama, dok zimske gume imaju kraći kočioni put po hladnijem vremenu. Važno je da se to ima na umu ako koristite zimske gume pri blažim temperaturama ili vaše ljetne gume kod nižih temperatura. Nijedne neće kočiti tako učinkovito kao gume koje su proizvedene specijalno za te temperature. 

Zimske gume korištene ljeti

  • Zimske gume nedovoljno efikasne pri temperaturama višim od 7 stupnjeva C. 
  • Manje su ekonomične. 
  • Manje su efikasne.
  • Kočioni put kod njih je duži nego kod ljetnih guma po toplijem vremenu. 
Uniroyal. Continentalov brend.*