Vodič za kupnju guma

Prije no što se uputite do svoje lokalne radnje ili kupite novi set guma online, morate nekoliko stvari uzeti u obzir:


Kakva je vaša lokalna klima?

Odluka o kupnji ljetnih guma, zimskih guma ili guma za svako godišnje doba ovisi o prosječnim temperaturama u mjestu gdje živite i gdje koristite vaš automobil. Ako, primjerice, temperature u vašoj okolici padaju ispod 7 °C tijekom zime, trebat će vam zimske ili gume za svako godišnje doba. No, imajte na umu da se zimske gume ne mogu koristiti tijekom cijele godine, stoga će vam biti potrebne i ljetne gume. Različite države imaju različite zakone, stoga ispitajte prije u kojim je državama u Europi obvezno korištenje zimskih guma. Također, ako živite na području gdje ćete često morati voziti kišnim cestama, možda biste trebali razmisliti o gumama za kišu.

Kakav je vaš stil vožnje?

Koristite li svoj automobil povremeno za kraća putovanja ili volite duge, sportske vožnje kada možete pritisnuti gas do kraja? Koliko brzo i koliko daleko vozite automobili, utjecat će na vaš izbor gume. Primjerice, RainSport 3 ljetna je guma prikladna za brze, sportske automobile, dok je AllSeasonExpert idealna za vozače koji ne voze toliko često.


Kakvo vozilo vozite? 

Neke su gume najprikladnije za određena vozila. Rain Max 2 i Snow Max 2 idealne su za kombije i lagane kamione, dok su rallye 4x4 street dizajnirane za terence i terenske automobile. Iz priručnika vozila možete saznati sve o originalnim gumama svojega vozila, kao i sve preporuke, no ništa ne može zamijeniti vaše vlastito istraživanje.

Što je za vas najvažnije pri odabiru vaših guma?

Morate uzeti u obzir mnogo stvari pri odabiru guma i ponekad morate odrediti ono što je za vas najvažnije. Primjerice, je li učinkovita potrošnja goriva za vas prioritet? Tražite li dugotrajne gume?  Što je sa zaštitom od akvaplaninga, stabilnošću pri zavojima i udobnošću vožnje?


Što si možete priuštiti? 

Cijene guma variraju, no, kao što je to često slučaj, dobijete onoliko koliko ste platili. Mudro je upitati vašeg prodavača za savjet, bilo bi dobro usporediti europske oznake za gume koje će vam dati informacije o učinkovitoj potrošnji goriva svake gume, emisiji buke i prianjanju na mokrom.

Uniroyal. Continentalov brend.*