Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

Za mnoge ljude, a posebice za one koji žive u zemljama s ekstremnim vremenskim uvjetima, obavezno je posjedovati dva kompleta guma - jedan za ljeto, a jedan za zimu. No koja je razlika između ljetnih i zimskih guma? 

Zimske gume

Postoje tri temeljne razlike između ljetnih i zimskih guma: struktura, sastav gume (smole) i uzorak u gaznoj površini.

  • Zimske gume imaju veći stupanj sadržaja prirodne gume koja ih pri niskim temperaturama održava gipkima. Što su gume mekanije, to se više mogu povezivati s površinom ceste, te se tako odlikuju boljim prianjanjem i boljim upravljanjem. Za razliku od ljetnih guma, koje se brzo stvrdnjuju kod niskih temperatura, zimske gume najbolje se ponašaju kod temperatura ispod +7 stupnjeva C.
  • Zimske gume također imaju na tisuće sićušnih utora (poznatijih kao pore) u svojim blokovima gazne površine, koji se koriste za raspršivanje vode i spriječavanje akvaplaninga. Ti utori grizu u snijeg, bljuzgavicu i led te time omogućavaju optimalno prianjanje na cestu. 
  • One također imaju duboki uzorak (profil) u gaznoj površini. To stvara praznine u koje može ući snijeg. Čudno je to da ništa ne prianja na snijeg bolje od snijega, a nabijeni snijeg pojačava efekt prianjanja, čime se dodatno postiže trakcija koja gura vozilo prema naprijed na snijegom pokrivenim i zaleđenim cestama. 

Razlika:

  • Zimske gume najbolje se ponašaju na temperaturama ispod +7 stupnjeva C.
  • Ljetne gume najbolje se ponašaju iznad +7 stupnjeva C.
Uniroyal. Continentalov brend.*